Hinthamerstraat 7
Beschrijving
Algemeen:
Het pand Hinthamerstraat 7, oorspronkelijk ‘De Roode Star’ genaamd, is gelegen in een gesloten gevelrij aan de zuidzijde van de Hinthamerstraat, op de voormalige achtererven van de panden Markt 29-31 en Markt 33. Het pand is gelegen binnen de eerste ommuring van de stad en heeft een laat-middeleeuwse oorsprong. Het pand bestaat uit een voor- en een iets breder en ouder achterhuis die van elkaar gescheiden zijn door een brandmuur. Het voorhuis omvat vier niveaus, te weten de kelder, een hoge begane grond, een eerste verdieping en een zolder met borstwering. Met de wijziging van de gevel in een lijstgevel in de eerste helft van de 19de eeuw is het zadeldak aan de voorzijde voorzien van een wolfeinde. Het dak is gedekt met moderne golfpannen. In 1958 en eind 20ste eeuw is het pand inwendig verbouwd.
Voorgevel:
De 19de-eeuwse lijstgevel (XIXA) is voorzien van een moderne pui (XXd), waarachter mogelijk oudere elementen zijn weggewerkt; net boven de pui bevinden zich twee muurankers. De oorspronkelijk gepleisterde gevel hierboven is tegenwoordig als schoon metselwerk met handvormstenen in staand verband uitgevoerd. De vensteropeningen op de eerste- en de zolderverdieping zijn voorzien van anderhalfsteens strekse bogen.
Op de verdieping bevinden zich drie 19de-eeuwse kozijnen, voorzien van kraalprofilering en toognagels. Het van oorsprong schuivende onderraam is thans gewijzigd in draairamen. Op de zolderverdieping zijn drie moderne draairamen (XXd) geplaatst in de originele 19de-eeuwse kozijnen die eveneens met toognagels zijn gezekerd. De gevel wordt afgesloten met een moderne kroonlijst.
Linkerzijmuur:
Het pand heeft de laat-middeleeuwse linkerzijmuur gemeenschappelijk met het buurpand Hinthamerstraat 9-11.
Rechterzijmuur:
De rechterzijmuur vormt een laat-middeleeuwse gemeenschappelijke muur met het pand Hinthamerstraat 3-5 en is ouder dan de linkerzijmuur.
Het bovenste gedeelte van de muur verbreedt met vier uitkragingen.
Achtergevel:
De achtergevel wordt gevormd door een gepleisterde lijstgevel met op de verdieping een raam.
Interieur:
Het voorhuis is voorzien van een laat-middeleeuwse, mogelijk 16de-eeuwse kelder.
| 1 |
Oorspronkelijk had deze kelder een tweebeukige opzet van twee in de lengterichting naast elkaar gelegen tongewelven, met een toegang vanaf de straatzijde. Deze tongewelven zijn in 1958 gesloopt en vervangen door een betondek. Boven de begane grond en de eerste verdieping van het voorhuis zijn de samengestelde balklagen mogelijk nog geheel of gedeeltelijk aanwezig. De kapconstructie boven het voorhuis bestaat uit twee eiken dekbalkjukken waarboven een sporenkap. De moerbalken waarop de jukken oorspronkelijk gesteld waren, zijn verwijderd. Van het achterhuis zijn in 1958 waarschijnlijk zowel de samengestelde balklagen als de kapconstructie geheel danwel gedeeltelijk vervangen.
Redengevende omschrijving
Het pand Hinthamerstraat 7 heeft monumentwaarde vanwege de markante ligging, vanwege de authenticiteit van de bouwmassa, de aanwezigheid van structuurbepalende kelders, het muurwerk en de balklagen en vanwege de karakteristieke 19de-eeuwse modernisering van de voorgevel.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0078
kadastrale aanduiding: HTG00H 02156G0000
datum verkenning: 27 mei 2003
datum aanwijzing: 10 maart 2005